En Önemli Kronik Hastalıklar ve Beslenme Suçluları



Bazı yiyecekleri çok sık yemek gerçekten sağlığınıza zarar verebilir. Farklı yiyeceklerin veya hazırlama yöntemlerinin sağlığınızı nasıl etkileyebileceğini hiç merak ettiniz mi? Hepimiz bizim için neyin iyi neyin kötü olduğunun biraz farkındayız. Genellikle sağlığımız için faydalı olan gıdalara odaklanırız, peki ya beslenme ile ilgili hastalıklara yol açan gıdalar? Diyabet, kalp hastalığı, hipertansiyon, felç ve hatta kanser, sağlıksız seçeneklerin sık tüketilmesiyle bağlantılı olabilir.
Bu en önemli kronik hastalıklar ve beslenmeyle ilgili suçluları hakkında daha fazla bilgi edinmek, hangi tür şeylerden kaçınmanız gerektiğini daha iyi anlamanıza yardımcı olacaktır. daha sağlıklı bir yaşam sürmek için. Bazı hastalıklar ne yediğiniz ile hiç ilgili değildir, ancak diğerleri öyledir. Belirli yiyecekleri çok sık tüketmek sizi daha fazla riske sokabilir, hatta hastalanmanıza neden olabilir.
Sorunlara neden olan bileşenlerin çoğu şeker, rafine karbonhidratlar, doymuş yağ ve katkı maddeleridir. Hazırlama yöntemi de bunda rol oynar. Örneğin kızarmış tavuk, ızgara tavuktan çok daha fazla sağlıksız yağ içerir.
Doğal olarak meyve aromalı maden suyu, bir kutu sodadan çok daha az şeker içerir. Bu bileşenleri içeren veya belirli bir şekilde hazırlanan yiyeceklerden asla zevk alamazsınız demiyoruz. Sadece ölçülü olarak yenmeleri gerektiğini akılda tutmanız gerekir.
Diyetinizin büyük bir kısmı, sağlıklı şekillerde hazırlanmış, besin açısından yoğun bileşenler içermelidir. Diyabet, ABD'nin %10,5'ini etkileyen bir hastalıktır. nüfus. Tip 1 diyabet genellikle çocuklukta teşhis edilen bir otoimmün hastalık iken, tip 2 diyabet genellikle yaşamın ilerleyen dönemlerinde ortaya çıkan beslenmeyle ilgili bir hastalıktır.
Bir kişiye tip 2 diyabet teşhisi konduğunda, bu iki şeyden biri anlamına gelir. Ya vücut insülin üretmeyi durdurmuştur ya da hücrelerde genellikle insülinden gelen sinyallere cevap veren reseptörler düzgün çalışmamaktadır. Bu, hücrelerin enerji için kullanmak üzere kandan glikoz alamayacağı anlamına gelir ve bu da kan şekerinde ani yükselmelere ve düşüşlere neden olur.
Tip 2 diyabet riskinizde genetik ve diğer faktörler rol oynarken, diyet ve yaşam tarzının da etkisi vardır. Diyet seçimleri, tip 2 diyabet için daha yüksek bir riske veya diyabetin kötüleşmesine neden olabilir. Bunlara sıklıkla beyaz unda bulunan doymuş yağ, şeker ve rafine karbonhidratlar açısından zengin yiyecekler dahildir.
Bazı örnekler beyaz ekmek, hamur işleri ve keklerdir. Rafine karbonhidratların lif içeriği tam veya kompleks karbonhidratlardan daha düşüktür. Neden? Niye? Çünkü liflerinden arındırılmışlardır.
Bu, çok daha hızlı sindirilebildikleri ve kan şekerini hızla yükselttikleri anlamına gelir. Hipertansiyon veya yüksek tansiyon çok yaygın bir hastalıktır ve ABD'deki tüm yetişkinlerin neredeyse yarısını (%45) etkiler. Yüksek tansiyon, damarlarınızdan geçerken kanınız için artan miktarda direnç olduğu anlamına gelir.
Genetik, çevreniz veya diyet ve egzersiz eksikliği gibi yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanabilir. Sodyum ve doymuş yağ oranı yüksek diyetler hipertansiyona neden olabilir. Sodyum, vücudunuzun suyu tutmasına neden olur ve bu da kan basıncınızı artırır.
Ayrıca doymuş yağ, atardamarlarınızda plak oluşumuna yol açarak kanın geçmesi için daha küçük tüneller oluşturur. Bu, kalbinizin vücudunuza kan pompalamak için çok daha fazla çalışması gerektiği anlamına gelir. Kardiyovasküler hastalık olarak da bilinen kalp hastalığı, aterosklerozdan koroner arter hastalığına (KAH) kadar çok çeşitli kalp rahatsızlıklarını içerir.
Kalp hastalığı için yaygın diyet suçluları, lif oranı düşük, sodyum ve doymuş yağ oranı yüksek diyetleri içerir. Aşırı alkol tüketimi de rol oynar. Bunun nedeni, kalp hastalığının plak oluşumu veya yüksek tansiyon gibi damarlarla ilgili sorunlardan kaynaklanabilmesidir.
Hipertansiyon kalp hastalığı için yaygın bir risk faktörüdür, bu nedenle hipertansiyonu önlemek kalp hastalığı riskinizi azaltabilir. ABD'de bir kişi her 40 saniyede bir felç geçiriyor. Ayrıca, felç nedeniyle her 4 dakikada bir kişi ölecektir.
İnme, beyne giden kan akışı azaldığında veya kesildiğinde meydana gelir. Bu genellikle bir kan pıhtısı veya damarın patlamasından kaynaklanır. Birkaç nedenden dolayı ortaya çıkabilirler, ancak doymuş yağ, sodyum ve alkol oranı yüksek bir diyet tüketmek yetişkinlerde inme riskinin daha yüksek olduğunu göstermiştir.
Tüm kanserler diyet seçimlerinden kaynaklanmasa ve yiyecekler her zaman kanserin ortaya çıkmasının birincil nedeni olmasa da, bazı yiyecekler kanser riskinizi artırabilir. Et ve diğer gıdaları korumak için kullanılan katkı maddeleri ve yanmış gıdalar gibi şeyler kanserojenleri veya kanserle bağlantılı bileşikleri yutmanıza neden olabilir. Kansere neden olabilecek diğer yaşam tarzı faktörleri arasında obezite ve aşırı kırmızı et ve alkol tüketimi yer alır.
Artık en önemli kronik hastalıkları ve beslenme suçlularını ele aldığımıza göre, onları neyin önleyebileceğine de odaklanabiliriz! Her yönüyle sağlık için en iyi 10 fonksiyonel gıda listemize göz atın. Bizi Facebook'ta kontrol ettiğinizden veya Pinterest ve Instagram'da takip ettiğinizden emin olun. Daha fazla makale, yemek planı ve fonksiyonel gıdalarla dolu sağlıklı tarifler için günlük eBültenimize bile katılabilirsiniz.
.

Yorumlar